Wat is EFT?

EFT is begin jaren negentig ontwikkeld door Gary Craig en staat voor Emotional Freedom Techniques. Het idee achter EFT is dat vrijwel alle klachten die we ervaren, zowel mentaal, emotioneel als fysiek, veroorzaakt worden door onverwerkte trauma’s en negatieve emotionele gebeurtenissen uit ons verleden. EFT is een methode om de emotionele lading van gebeurtenissen af te halen. 

Wanneer een situatie als bedreigend wordt ervaren, activeert ons sympathische zenuwstelstel de stressreactie. Dit kun je herkennen aan hartkloppingen, een snelle ademhaling, een droge mond, trillen, zweten, tunnelvisie, misselijkheid of een vervelend gevoel in je buik. Je lichaam maakt energie aan om in actie te kunnen komen. Om te vechten of te vluchten. Maar wanneer dat niet lukt, dan bevriezen we vaak. Misschien herken je die momenten wel; ‘ik stond aan de grond genageld’, ‘ik stond stijf van angst of ‘ik stond er bij en ik keek er naar’. 

Een dier zal deze aangemaakte energie na de gebeurtenis ontladen. Denk maar aan een hertje dat zich uitschudt nadat deze zich als dood voor heeft gedaan (bevriezing) en ontsnapt is aan zijn belager. Maar wij mensen zijn zo geconditioneerd dat we dit natuurlijke proces van fight of flight vaak niet toe laten of de freeze niet ontladen. We mogen niet boos worden (vechten), opstaan en weglopen van de situatie (vluchten) of ontladen door te huilen (bevriezing). De aangemaakte energie én onderdrukte emoties worden vervolgens vastgehouden in ons lichaam, wat zorgt voor een verstoring van het zenuwstelsel. 

Daarnaast wordt de gebeurtenis inclusief de stressrespons en alle gewaarwordingen (wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen) als herinnering opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Zodat een volgende keer, wanneer je in een (deels) vergelijkbare situatie terecht komt automatisch kunt reageren en handelen en zo je kans op overleven vergroot. Dit wordt gereguleerd door de amygdala in je hersenen, je emotionele brein. Dit kun je ook wel zien als je rookmelder die constant scant en bepaalt of een situatie veilig of onveilig is.

Wanneer je in het hier en nu dus ‘getriggerd’ wordt, komt dat doordat je (onbewust) herinnerd wordt aan iets wat er in het verleden is gebeurd. Dat is je onderbewuste die aan het werk is. Dezelfde stressreactie als toen wordt daarmee geactiveerd. Het probleem is dat wij mensen echte (over)denkers zijn. Wanneer we enkel denken aan een negatieve gebeurtenis of hierover praten, zelfs dan wordt de stressrespons al geactiveerd. Ons brein maakt geen onderscheid tussen wat echt en niet echt is en kent ook geen tijd. Het maakt dus niet uit of iets nu, in het verleden of in de toekomst gebeurt. Het gebeurt altijd nu. Wanneer deze stressmomenten zich opstapelen in je lichaam en zenuwstelsel, kunnen ze uiteindelijk leiden tot ziekten en allerlei klachten, zowel emotioneel, mentaal als fysiek. 

EFT is een methode om negatieve gebeurtenissen te neutraliseren. Oftewel, om de emotionele lading van gebeurtenissen af te halen. We kijken als startpunt altijd naar je klachten die je NU ervaart. Vanuit daar gaan we opzoek naar de momenten in jouw leven die bepalend zijn geweest voor het vormen van jouw klacht. Je gaat terug naar deze momenten en ze opnieuw aankijken en beleven. Om te voelen wat je toen voelde en erkennen wat je destijds weg moest stoppen. Uiteraard doen we dit voorzichtig en geleidelijk, op een tempo dat voor jou goed voelt. Wanneer je stressreactie aan staat, ga je zachtjes kloppen/tappen op diverse punten op je lijf. We starten bij je hand, om door te gaan naar je hoofd, gezicht en bovenlichaam en tegelijkertijd laat ik je zinnen of woorden herhalen. Hiermee worden als het ware nieuwe verbindingen aangelegd in je hersenen. Het kloppen activeert het parasympatische deel van je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je lichaam in ontspanning gaat. Per klopronde zul je merken dat de fysieke gewaarwordingen afnemen en emoties minder worden, totdat ze helemaal weg zijn en de situatie neutraal is. 

Wanneer dit goed gebeurt, is de stress-koppeling met de gebeurtenis ook voorgoed verbroken. De herinnering verdwijnt hiermee niet, maar de negatieve lading die erop zat is verdwenen. En wanneer de lading van een gebeurtenis af is, zul je merken dat deze naar de achtergrond verdwijnt en ook geen rol meer speelt in je leven. Je wordt er niet meer opnieuw door getriggerd.