Over Eefje

Mijn verhaal

‘Zo kun je je dus ook voelen…’

Want het leven hoeft niet zwaar te zijn of iedere dag een strijd. In alle oprechtheid kan ik je vertellen dat EFT mijn leven veranderd heeft. Ik heb ervaren hoe ontzettend belangrijk het is dat gevoelens en emoties er mogen zijn. Ze niet te negeren of weg te stoppen, maar ze juist toe te laten. Zonder oordeel. Ze aan te kijken en te doorvoelen, waardoor ze hun natuurlijke weg kunnen volgen en als vanzelf loslaten. Dat heeft er voor gezorgd dat er weer verbinding kwam tussen mijn hoofd en lichaam en ik voor het eerst vertrouwen kreeg in mijn lijf, emoties en gevoelens. Op alle vlakken voel ik me sindsdien zoveel sterker, veerkrachtiger en gezonder.

Van mijn kindertijd herinner ik me dat ik het leven maar moeilijk vond, ik begreep het gewoon niet. Ik wilde er graag bij horen, maar ergens kon ik die aansluiting niet vinden. Op school niet, maar ook thuis binnen het gezin had ik het idee dat ik anders was. Daarin voelde ik me ontzettend alleen. Vaak uitte mijn onbegrip zich in boosheid en het afzetten tegen anderen. Ik werd bestempeld als ‘dwars’, ‘eigenwijs’ en ‘rebels’. Wat er daadwerkelijk in mij om ging, daarover werd niet gepraat. Hoe kon ik dit zelf dan begrijpen? Ik was vast niet leuk genoeg en verdiende ook geen oprechte aandacht. Het was veiliger om mezelf aan te passen aan anderen en ze te pleasen, dan kon ik het in ieder geval niet fout doen. 

En toen kwam de puberteit. Op de middelbare school werd ik getreiterd en ik liep volledig vast. Ook hier stond ik er weer helemaal alleen voor. Ik werd depressief en wilde weg van dit leven waar ik niet in paste. De pijn, de boosheid, de angst en het verdriet waarmee ik werd overspoeld waren te heftig om te verdragen. Ik nam volledig afstand van mijn gevoelens en emoties. Wat er over bleef was een gevoel van leegte en volledige afwijzing over mezelf. 

Zowel mentaal als ook fysiek kreeg ik met de jaren steeds meer last van ‘vage’ klachten. Regelmatig was ik duizelig en ik vond het lastig om me te concentreren. Ik had het gevoel te zweven en niet helemaal ‘hier’ te zijn. Mijn lontje was ontzettend kort waardoor ik fel en geïrriteerd kon reageren. Mijn ademhaling was snel en zat hoog in mijn borst en geregeld werd ik overvallen door paniekaanvallen. Alsmaar voelde ik onrust en spanning in mijn lijf. Vrijwel altijd had ik zweethanden waar ik me zo voor schaamde dat ik smoesjes bedacht om afstand te kunnen houden van anderen. Dat dit tekenen van een ontregeld zenuwstelsel (stress symptomen) waren en ik enkel nog in de overlevingsstand stond had ik toen helemaal niet door. Ik had het gevoel dat er totaal iets mis met mij was. 

Ik liet me onderzoeken en ging in behandeling bij het GGZ voor ADD, kreeg medicatie en middeltjes voorgeschreven en liet me zelfs operatief behandelen voor mijn zweethanden. Maar niets hielp, niet langdurig in ieder geval. Een echte oplossing voor mijn klachten hadden de artsen eigenlijk niet ‘ik moest er maar mee leren leven’.

Het omslagpunt…

Mijn draai in het leven kreeg ik maar niet gevonden en het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn werd een overheersende factor. Na weer de zoveelste baan waar ik niet op mijn plek zat en alle klachten die maar erger en erger werden, wist ik dat er iets moest veranderen. Via mijn vriend kwam ik in contact met EFT-behandelaar Elly van Oosterhout van Praktijk Anode. In eerste instantie was ik sceptisch. ‘EFT, wat is dat nou weer?’ Inmiddels had ik ook al zoveel geprobeerd, dit zou dan zeker wel werken? Ik besloot het toch een kans te geven en bij Elly in behandeling te gaan. En wát ben ik blij dat ik deze stap het genomen.

Tijdens de sessies kwamen mijn emoties omhoog. Emoties die ik al van kinds af aan (onbewust uit zelfbescherming) weg had gestopt omdat ze er toen niet mochten zijn. Alles kwam er uit. Ik mocht huilen, boos zijn, angst voelen. Zonder oordeel mocht het er allemaal zijn. IK mocht er zijn. Wat een ontlading. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Er ging een totaal nieuwe wereld voor me open.

Naast de begeleide sessies, ben ik EFT ook als zelfhulpmethode gaan gebruiken. Ik maakte grote stappen in het aanpakken van mijn negatieve overtuigingen, hardnekkige patronen en emotionele blokkades door de trauma’s uit mijn verleden aan te pakken. Steeds meer kwam ik in verbinding met mezelf. Mijn fysieke klachten namen af en er ontstond meer en meer ruimte, helderheid en rust in mijn hoofd, lijf én in mijn hart.

En wanneer je het weet dan weet je het. EFT was mijn roeping. Ik voelde aan alles, het is mijn missie ook anderen te helpen bij het aanpakken van hun klachten en zo een mooier en zorgelozer leven te creëren middels deze fantastische techniek. Zonder twijfel schreef ik me in en volgde de Gold Standard EFT opleiding bij Novet – het Gary Graig Official EFT Training Center voor Nederland en België.

Wanneer je verder wil komen is zelfontwikkeling zo ontzettend belangrijk. In plaats van aan te nemen en te accepteren dat het leven je ‘overkomt’, ís verandering mogelijk. Als je maar wil en daarvoor eigen verantwoordelijkheid durft te nemen.

Vrijwel dagelijks houd ik me bezig met EFT en daarnaast volg ik cursussen en opleidingen om me verder te verdiepen in alles rondom trauma en de (samen)werking tussen ons brein, geest en lichaam. Onlangs heb ik me gespecialiseerd in de EFT verdiepings methode Matrix Reimprinting. Ik kijk verder dan de reguliere geneeskunde en ben zeer gefascineerd door de Germaanse geneeskunde. Tijdens mijn sessies werk ik ook met de 5 biologische natuurwetten van dr. Hamer. 

Ik ben me er bewust van geworden te luisteren naar mijn gevoel en mijn lichaam. Uiteindelijk geven deze namelijk precies aan wat je nodig hebt en waar je de oorzaak van je klachten kunt vinden. Je zou kunnen zeggen dat ik veranderd ben, maar ik ben juist meer mezelf geworden. Als een ui die je laagje voor laagje afpelt en zo ontdoet van niet (meer) helpende overtuigingen en conditioneringen. Om zo steeds dichter bij je kern te komen, het begrijpen, accepteren en omarmen van jouw pure authentieke zelf.

Leef je mooiste leven.

Liefs, Eefje